vanderheijden-optiek-oosterhout-hybdride-lenzen-hoofd

Maak kennis met hybride lenzen

Als u u moeite heeft met zien, zijn er tal van contactlenzen om uw zicht te verbeteren. Denk aan daglenzen, weeklenzen, maandlenzen of zelfs nachtlenzen. De meeste mensen zijn bekend met deze lenzen. Een minder bekende lens is de hybride lens. Dit is een speciaal soort lens, dat tussen de harde en zachte lens in zit.

Wat zijn hybride lenzen?

Zachte of harde lenzen zijn altijd 1 geheel. De hybride contactlenzen zijn uit 2 delen opgebouwd, een harde kern en een kraag van zacht lensmateriaal eromheen. Eigenlijk is een hybride lens dan ook een combinatie van zowel de zachte als harde lens. Dit biedt u het draagcomfort van de zachte lens, maar geeft u ook de beschikking over de gezichtsscherpte van de harde lens. Door beide lenstypen te combineren, onstaat er een nieuwe lens die voor specifieke doelgroepen erg fijn is om te dragen. 

vanderheijden-hybride-lenzen-r

De voordelen van hybride lenzen

De belangrijkste voordelen van hybride lenzen op een rijtje:

  1. Hybride lenzen zijn de perfecte combinatie van harde en zachte lenzen. Hierdoor kunt u profiteren van de voordelen van beide lenzensoorten, zonder dat u te maken krijgt met de nadelen van beide lenzensoorten. In feite krijgt u dus het beste uit twee werelden als u kiest voor hybride lenzen.
  2. Hybride lenzen vallen minder makkelijk uit het oog dan harde lenzen. Dit komt omdat de lenzen zich vastzuigen aan het oog, waardoor de lenzen niet uit kunnen vallen tijdens bijvoorbeeld sporten.
  3. Hybride lenzen zijn voor ieder type ogen geschikt en voornamelijk voor mensen met specifieke oogaandoeningen. Heeft u een specifieke oogaandoening en draagt u liever geen bril? Dan kunnen hybride lenzen de oplossing zijn.
  4. Hybride lenzen gaan lang mee. Soms kunt u de lenzen wel een jaar dragen tot u weer nieuwe lenzen nodig heeft. Dit komt omdat de lenzen erg zuurstofdoorlatend zijn, waardoor uw hoornvlies niet snel geïrriteerd raakt.

Zijn hybride lenzen geschikt voor mij?

In principe kan iedereen kiezen voor hybride lenzen. Zo is het aanbod van verschillende hybride lenzen vrij groot en zijn de lenzen ook verkrijgbaar in diverse sterktes, waardoor iedereen een geschikte hybride lens kan vinden. Toch is er een specifieke groep die echt baat heeft bij het dragen van hybride lenzen ten opzichte van andere lenzen. Het gaat om mensen met keratoconus afwijkingen. Dat zijn afwijkingen waarbij het hoornvlies verandert van een bolle koepelvorm in een spitsere vorm. Deze verminderde stevigheid kan al voorkomen vanaf een leeftijd van 15 jaar, maar komt voornamelijk voor bij wat oudere mensen. Ongeveer 1 op de 2000 mensen heeft te maken met deze afwijking aan het hoornvlies en omdat de afwijking niet verholpen kan worden, kunnen zij hybride lenzen dragen omdat deze prettiger en comfortabeler gedragen kunnen worden dan standaard lenzen.

Kortom: de hybride lens is voornamelijk geschikt voor mensen met een specifieke oogafwijking, namelijk keratoconus. Dit komt omdat de lens niet alleen prettiger en comfortabeler gedragen kan worden door mensen met deze afwijking, maar ook omdat de lens littekenvorming bij mensen met deze afwijking voorkomt. Een andere doelgroep die de lens kan dragen, is de doelgroep van mensen die zeer afwijkende oogvormen hebben. Deze afwijkende oogvormen kunnen bijvoorbeeld ontstaan zijn door refractieve chirurgie, ofwel operatieve ingrepen bij het oog.

Bent u benieuwd of hybride lenzen geschikt zijn voor u? Kom dan gerust eens langs bij Van der Heijden Opticiens in Oosterhout en laat u adviseren!

Naar de winkel


Top